visit.

22 Δεκ 2010

TΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ.

Μικρές βόλτες στο κέντρο της μεγάλης πόλης τα παγωμένα βράδια, καφές, κονιάκ, γρήγορο φαγητό, κανένα φευγαλέο χαμόγελο σήμα κατατεθέν των ημερών που ήρθαν.
Είναι λίγοι πια αυτοί που ζουν την λαχτάρα της εποχής. Που συμβαδίζουν με αυτό που συμβαίνει εκεί έξω.Οι πιο πολλοί νοσταλγούν.Ψάχνουν και ψάχνονται.
Εορταστικός αποχρωματισμός..Μισά χαμόγελα, ευχές ανέμπνευστες και εναρμονισμένες στον κώδικα της απόστασης που πήραν οι καρδιές μας."Σου εύχομαι καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος.."
Το μήνυμα εστάλη.Μαζική αποστολή.Μαζική  απογοήτευση.
Στις βόλτες μου στην πόλη δεν σταματώ να μετρώ τα σπίτια με τις γιρλάντες στα μπαλκόνια, τα χιλιάδες λαμπιόνια σε κάθε απίθανη γωνιά των δρόμων,τους ήχους με τα βαρετά τραγούδια,τα χαμόγελα...Όλα τα βρίσκω λιγότερα σε άθροισμα και σε διάθεση γιατί δεν ξέρω τι γίνεται με 'μένα, αλλά τα πάντα στην ζωή μου τα μετρώ σύμφωνα με την διάθεση που έχω να τα ζήσω.Μα αισθάνομαι  φέτος πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, ότι τα Χριστούγεννα θα τα ζήσουμε από την οθόνη κάποιας τηλεόρασης.Από εκεί θα δούμε τι γίνεται στον έξω κόσμο και λίγο πριν υποδεχτούμε το γερασμένο έτος θα αναρωτηθούμε μέσα μας βαθιά "Αραγε να 'ναι η μοναξιά σ' 'ολους τους κόσμους ίδια;".
Πάνε χρόνια που το διάβασα μα το κρατώ στην μνήμη μου έστω και ξεθωριασμένο.
"Η φυσική διάθεση του ανθρώπου κυρίως τις γιορτινές μέρες είναι ενωτική.Θέλει να βρίσκεται ανάμεσα σε κόσμο και να ξεδιπλώνει την αρετή της προσφοράς και της ασφάλειας, που είναι τα γενετικά χαρακτηριστικά των περισσοτέρων από εμάς.Η ανθρώπινη αυτή συναναστροφή τον κάνει  αισιόδοξο, πιο δυνατό και αναπλάθει κομμάτια της μνήμης του όχι και τόσο ευχάριστα.Τα δώρα συντελούν στην ανάπτυξη της κοινωνικότητάς του και θωρακίζουν τους δεσμούς των σχέσεων".
Αν και δεν θα ΄πρεπε, τις γιορτές μας δίνεται η ευκαιρία  να θυμηθούμε πόσο άνθρωποι είμαστε και  πως κόντρα στους καιρούς που το επιβάλουν, μόνο το "μαζί"  θα στολίσει τα μέσα μας με δέντρα γιορτινά, για τους νέους χρόνους που φτάνουν.

















22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Jo,
καλά τα λες... εγώ απλά θα συμπληρώσω πως ιδίως τις φετινές γιορτές, ο καθένας προσπαθεί να κρατήθεί απο κάπου, απο κάτι... οτι κι αν είναι αυτό!!
Σου ευχομαι να περάσεις όμορφα, όπως και με όποιους εσύ θες!! Όχι μόνο για τις γιορτές αλλά... συνέχεια!

Katerina είπε...

Καλημέρα Jo,
σου εύχομαι να περάσεις πολύ πολύ όμορφα αυτές τις γιορτές
δίπλα σ΄αυτούς που αγαπάς και σ΄αγαπούν!!

Christina είπε...

Μικρή, έγχρωμη μπάλα, ως συμβολή στον μέσα στολισμό,κόντρα στων ημερών των αποχρωματισμό, τα έξω,πάντως, λαμπιόνια δεν τα μπορώ...

Black Bill είπε...

Συμφωνώ με τη Lilium, ο καθένας μας θα πιαστεί απο ότι μπορεί φέτος τις γιορτές, ακόμα και απο τις αναμνήσεις -νοσταλγίες....
Καλά Χριστούγεννα...

kovo voltes... είπε...

Όπως γίνεται η μαζική αποστολή (μπλιαχ...), αν υπήρχε και μια μαζική αγκαλιά και προσπάθεια για το αύριο, θα ήταν μια κάποια λύση...Μη πτοείσαι. Όλα θα αλλάξουν. Καλές γιορτές να'χει Jo..;)

ღ oneiremataღ είπε...

Έχεις δίκιο Jo κυρίως στο ό,τι τις γιορτινές μέρες υπάρχει η ενωτική διάθεση του ανθρώπου, η καλή διάθεση, η ανάγκη του για προσφορά και το να βρίσκεται πιο κοντά στην οικογένειά του και στους φίλους...
καλές γιορτές με υγεία, αισιοδοξία κι αγάπη!!!

jo. είπε...

@...Lilium..Nα κρατά ο ένας τον άλλον λέω εγώ.
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου.
Να είσαι καλά και να συνεχίσεις να σκέφτεσαι έτσι θα είναι η ευχή μου για 'σένα.

jo. είπε...

@..Katerina..καλημέρα και σε ΄σένα Κατερίνα..Αυτές θα είναι όμορφες γιορτές.Δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα.
Καλά να είσαι κι εσύ.Και τώρα και πάντα..

jo. είπε...

@.Christina..ωραία λοιπόν..Ας στολίσουμε το μέσα δέντρο και ας μη βάλουμε λαμπιόνια.Το πολύ φως ενοχλεί.Ας γεμίσουμε μικρές έγχρωμες μπάλλες για φέτος..Ας δώσουμε μια μικρή νότα του μπλε στο γκρίζο των ημερών.
Σε ευχαριστώ για το πολύτιμο δώρο να ξέρεις..

jo. είπε...

@Black Bill..Να είσαι καλά.Να είναι γερός ο ώμος σου για να έχουν οι άνθρωποι οι δικοί σου να κρατώνται.
Καλα Χριστούγεννα στις ψυχές μας...αναμνησιακά!

jo. είπε...

@..Kovo Voltes.."μια μαζική αγκαλιά"..Τι ωραία φράση..Βαστάω γερά να ξέρεις.Το ίδιο θα ευχηθώ και για σένα.Καλές γιορτές εκεί που είσαι.

jo. είπε...

@..oneiremata.Σε ευχαριστώ για τις ευχές..Ας είναι φέτος για σένα όλα αληθινά, ενωτικά,με διάθεση και προσφορά.
Καλές γιορτές.

Ανώνυμος είπε...

.."εορταστικός αποχρωματισμός"..ίσως να ήταν ωραία ιδέα...να αποβάλλουμε κάθε χρώμα που "ντυθήκαμε" ή μας "έντυσαν" όλα αυτά τα χρόνια και να ξεκινήσουμε απ΄το μηδέν του ασπρόμαυρου, προσθέτοντας χρώμα κάθε φορά που η στιγμή αξίζει..!
(..αρκετές μέρες πριν από τα Χριστούγεννα χαίρομαι με τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν ή που παραμένουν σταθερά αναμμένα, μα ανήμερα με πιάνει μια ανεξήγητη λύπη!)

Χρόνια πολλά, jo...με χαμόγελο και ανθρώπους να σε νοιάζονται και να τους προσέχεις..!
:-)

jo. είπε...

@..new-girl-on-the-blog..την καταλαβαίνω αυτήν την ανεξήγητη λύπη.Την ζω κι εγώ να ξέρεις.Είναι σημεία των καιρών μας.Έχουμε μείνει λίγοι..Μην χανόμαστε.
Χρόνια καλά να έχεις..με χρώματα κι αρώματα.

Ανώνυμος είπε...

..σ΄ευχαριστώ αληθινά..

Anael είπε...

καλές γιορτές Jo!
τελικά οι βόλτες είναι μεγάλες και μικρή η πόλη πια..

jo. είπε...

@..new-girl-on-the-blog..η ευχαρίστηση είναι δική μου.Να είσαι καλά.

jo. είπε...

@..Anael.."οι βόλτες μεγάλες και η πόλη μικρή".Το αντίθετο είναι που θα με φοβίζει πάντα.Θα τα λέμε όμως εκεί που θα συναντιόμαστε!Στις μικρές μας βόλτες, στις μεγάλες μας στιγμές..Καλές γιορτές να ζήσεις.

Βάσσια είπε...

Πολύ ενθαρρυντικό κείμενο Jo.

Για να μην ξεχνάμε- μέσα στο χάος που ζούμε- ποιοι είμαστε.

Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο με την νέα χρονιά.

Χρόνια Πολλά
:-)

jo. είπε...

@...Βάσσια..Σε ευχαριστώ για τις ευχές, για τα λόγια τα ζεστά..
Να έχεις χαρά, αγάπη και ειρήνη μέσα σου..Αυτά αρκούν.

Albatrus είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ φίλε!

jo. είπε...

@..alpatrus..καλή χρονιά και σε 'σένα..Με αγάπη και δύναμη φίλε μου.